Saksamaa riesling tipptootjalt

Moseli veiniõhtu restoranis Loft ja Ürdid

väike degustatsiooni kokkuvõte ehk kuidas meil läks…

spoiler: oi-va-li-selt!

Saksamaa Villa Huesgen kvaliteetveine, tehtud “õnnelike inimeste poolt”, sobitasime hoolikalt valitud roogadega meie heade partneritelt toidumaailmas: Loft ja Ürdid. Oleme rääginud veinide serveerimisest ning toitudega paaritamisest.

Tervitusjoogiks vana hea traditsiooni järgi oli Valamully brut cremant de Limoux.

Veiniõhtu menüü:

  • Krõbe leib, pardi patee, sibulamoos, marineeritud kurk / Villa Huesgen Weissburgunder Trabener Kräuter (pilte sellest kahjuks näidata pole, kuna see kadus taldrikutelt valguse kiirusega)
    Siin mängis rolli patee konsistents ja maitse: oli piisavalt rasvane, et veiniga koos mängida, sibulamoos andis oma nüanssi, et tasakaalustada weissburdunderi lillelist aroomi. Sibulamoosiga veini eraldi mekkimine oli samuti huvitav.
  • Karrivurst sinepikastmes salatiga / Villa Huesgen Enkircher Steffensberg Kabinett Feinherb Off-Dry
    Sidrunimahlaga sinepikaste andis nii vorstidele, kui salatile vajalikke nüasnsse.
  • Küüliku juurviljaraguu / Villa Huesgen Enkircher Steffensberg Rosé Pinot Noir
    Mõnusalt vürtsine, liharohke. Mängis ilusalt. Fantaseerisime ka vürtsikamatest indiatoitudest nagu kikerherne ja läätsetega karrid, mis samuti sobiksid sinna juurde.
  • Seakoot varajase kartuliga ja õllega hautatud mesine kapsas / Villa Huesgen Schiefer Riesling Trabener Würzgarten Dry
    klassikaline paar, kus happeline vein taasakalustab rasvast toitu. Paljudele see tuli üllatuseks, et valget veini võiks sobitada sealihaga, aga Saksamaal nii on tehtud juba mitu põlvkonna ja nagu näha see töötab siiamaani
  • Muskaatkõrvitsa coulis juustukook / Riesling Sekt Brut
    Ilma selle ülimõnusa desserdita vein tundus isegi liiga magus, esimene amps viis kogemuse tasakallu. Siin tekkis huvitav eksperiment, kuna kaks pudelit maitsesid ja lõhnasid veits erinevalt, sest üks pudelitest oli paar kraadi soojem. Soojema veini puhul oli tunda valge virsiku aroomi ja maitset, külmemas pudelis aga oli õnuaseemned ja luuvili.

Rieslingute ajalugu Eesti veiniturul

ehk Eesti poodides ja restoranides algas magusalt… just magusad rieslingud olid lemmikuteks ning nagu jätkasid magusate veinide traditsioone peolaual. Ning mõnede meeles see esmane magus mulje on jäänud põhiliseks. Maitsed aga muutuvad ning poolkuivad ja kuivad rieslingud, samuti omanäolised ja eristuvad, nüüd aina rohkem tulevad esile.

Moseli piirkonna rieslingud

on kerged, õrnad ja elegantsed, kõrge happelisusega ning heas tasakaalus jääksuhkruga. Need veinid on pika pudelis küpsemise potentsiaaliga just tänu oma happelisusele.

Rieslingule on üldiselt omapärane kauakestev küpsemine. Selleks, et suhkrusisaldus ja fenoolid, mis vastutavad aroomi ja maitse eest, jõuaksid teatud tasemeni, on vaja head suve ja pikemat sügist. Moseli jõe pinnalt peegeldub päike ning annab marjadele valgust ja sooja, järsud kivised nõlvad koguvad soojust, tuul võitleb hallitusega.

NB! Villa Huesgen rieslingud nagu Enkircher Steffensberg ja Alte Reben on Grand CRU veinid. Sõna Schiefer (e.k. Kiltkivi) selle maja veinide nimedes viidab mineraalsusele. Maastiku tõttu on võimalik ainult käsikoje.

Kui keegi on juba jõuluootel ning vaikselt unistab jõhvikatega veinis hautatud mulgikapsast ja verivorstidest, siis rieslingud ja weissburgunder on imeline valik, sest toetavad ka vürtsikamaid toite.

Villa Huesgen on üks meie lemmikumatest Moseli veinitootjatest ja nende rieslingud on kuivad, elegantsed ning nende valikust leidub nii gastro, kui ka lauaveine. Huesgenite perekond alustas oma veiniteed juba 18. sajandil ja me kindlasti soovitame nende villas tuuril käia, kui lähete juba sinna kanti seiklema. Hüdlause “Made by happy people” sobib nedne veinidele suurepäraselt!

Ütle, mis on sinu toit või maitse ja me aitame õige veini valikuga, nagu ikka 😉

Meie sortimendis on:

Villa Huesgen Riesling By The Glass (2021) 12,5%
Villa Huesgen Weissburgunder Trabener Kräuter (2021) 12,5%
Villa Huesgen Schiefer Riesling Trabener Würzgarten Dry (2020) 12,5%
Villa Huesgen Enkircher Steffensberg Kabinett Feinherb Off-Dry (2020) 12,5%
Villa Huesgen Enkircher Steffensberg Alte Reben Wurzelecht Dry (old vines)(2020) 12,5%

NB! Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga, alkohol võib kahjustada teie tervist!

Jälgi meid Facebookis ja Instagramis

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga, mis võib kahjustada teie tervist. Valamulli toetab teadlikku tarbimist – vähem, aga kõige paremat!

#riesling #mosel #kvaliteetvein #qualitywine #valamulli #degustatsioon #õhtusöök #pinotnoir #saksamaaveinid

Leave a Comment

Item added to cart.
0 items - 0,00