Punane vein / Red wine

Biserno Bibbona (2020)
Tootja: Tenuta di Biserno
Nimi: Biserno Bibbona
Päritoluriik: Itaalia, Toscana Serveerimise T: 16-18C
Viinamari: 32% Cabernet Franc, 30% Merlot, 32% Cabernet Sauvignon, 6% Petit Verdot
Värv: Tume punane
Aroom: Kompleksne, küpsed punased puuviljad ja alusmetsa nüansid
Maitse: tummine, elegantne ja tanniinne, komplekse ja rikkaliku tekstuuriga, mõnusa karge lõpuga ja pika järelmaitsega.
Imelise arenemispotentsiaaliga Tenuta di Biserno lipupaev, sobib nautimiseks ka kohe.

Il Pino di Biserno (2021)
Tootja: Tenuta di Biserno
Nimi: Il pino di Biserno
Päritoluriik: Itaalia, Toscana Serveerimise T: 16-18C
Viinamari: 17% Cabernet Franc, 38% Merlot, 22% Cabernet Sauvignon, 15% Petit Verdot, 8% muu viinamari
Värv: sügav punane, rubiinpunaste helgidega;
Aroom: punased marjad ja kirsid, piprased noodid koos Vahemere mürdiga, röst ja puit;
Maitse: püsiv happelisus toob värskust, pehmed, siidised tanniinid ja pikk järelmaitse.
Imelise arenemispotentsiaaliga, aga sobib nautimiseks ka kohe.

Insoglio del cinghiale (2022)
Tootja: Tenuta di Biserno
Nimi: Insoglio del cinghiale 2022
Päritoluriik: Itaalia, Toscana
Serveerimise T: 16-18C
Saadaval suuruses 37,5 ja 75cl.
Viinamarjad: 28% Merlot, 45% Syrah, 7% Cabernet Sauvignon, 13% Cabernet Franc, 7% muud punased viinamarjasordid.
Värv: rubiinpunane purpurpunaste helgidega;
Aroom: küpsed punased puuviljad ja Vahemere võsa, värske tubakas ja vürts;
Maitse: hea tasakaaluga ja siidine, aga piisava happelisusega ja pika järelmaitsega.
Imelise arenemispotentsiaaliga, aga sobib nautimiseks ka kohe.

Rosso di Toscana IGT (2022)
Tootja: Tenuta il Poggione
Nimi: Rosso di Toscana IGT
Päritoluriik: Itaalia, Toscana
Serveerimise T: 16-18C
Viinamarjad: Sangiovese, Merlot
Värv: rubiinpunane purpurpunaste helgidega;
Aroom: intensiivne, puuviljane, punased marjad, magusad võrtsid ja vanilje
Maitse: pehme, mõnusalt happeline.
Toit: pasta, valge liha, maitselt keskmiselt tugevad juustud, pizza
Puuviljane ja noor, käsitsi korjatud Tenuta il Poggione veiniistandustest. Küpseb suurtes prantsuse tammevaatides ja barrique’s. Maitselt pehme, tastakaalustatud igapäeva vein.
Imelise arenemispotentsiaaliga, aga sobib nautimiseks ka kohe.

Rosso di Montalcino D.O.C. (2022)
Tootja: Tenuta il Poggione
Nimi: Rosso di Montalcino D.O.C.
Päritoluriik: Itaalia, Toscana
Serveerimise T: 16-18C
Viinamarjad: 100% Sangiovese
Värv: rubiinpunane purpurpunase helgiga;
Aroom: puuviljane, punaste marjade nootidega
Maitse: tasakaalustatud, pehme, sametised tanniinid ja pikk järelmaitse
Toit: lihakastmega pasta, grill- või küpsetatud liha, maitselt keskmiselt tugevad juustud
Imelise arenemispotentsiaaliga, aga sobib nautimiseks ka kohe. Rosso di Montalcino: on Brunello noorem vend, suurepärase struktuuriga ja ära tuntava iseloomuga. Tenuta il Poggione noorematest veiniistandustest, 12 kuud suurtes vaatides annab võimaluse maha rahuneda Sangiovese viinamarjale iseloomulikel tanniniidel, lisab aroomi ja struktuuri enne pudelis küpsemist.

Brunello di Montalcino (2018)
Tootja: Tenuta il Poggione
Nimi: Rosso di Montalcino D.O.C.
Päritoluriik: Itaalia, Toscana
Serveerimise T: 16-18C
Viinamarjad: 100% Sangiovese
Värv: rubiinpunane purpurpunase helgiga
Aroom: intensiivne, kauakestev
Maitse: soe, kompleksne, tasakaalustatud, sametised tanniinid
Toit: punane liha, ulukiliha, küpsed juustud.
Imelise arenemispotentsiaaliga, aga sobib nautimiseks ka kohe. Brunello on Sangiovese kohalik nimi.
Maailmakuulus Brunello on Montalcino kannab punaste veinide dünastia kuningapoja tiitlit.
Käsikorje, viinapuud on vähemalt 20 aastat vanad. 3 aastat küpseb vein Prantsuse taamevaatides, seejärel protsess jätkub pudelis. Kompleksne.

Tenuta Pongelli – Rosso Piceno DOC
Tootja: Tenuta Pongelli, villa Bucci
Nimi: Tenuta Pongelli Rosso Piceno
Päritoluriik: Itaalia, Marche DOC
Serveerimise T: 16-18C
Viinamarjad: 50% Montepulciano ja 50% Sangiovese
Värv: helepunane
Aroom: rikas, ümar, kohv, geraanium, vürtsid
Maitse: kerge, marjane
Toit: küülik, tuvi, valge liha, pastaroad ja road ubadega, seenesupp. Brodetto (kala- ja mereannihautis), kastmega rasvane punane kala.
Meetod: Ühe veiniistanduse viinapuud, 1 aasta tammevaadis.

Villa Bucci – Rosso Piceno DOC
Tootja: Villa Bucci
Nimi: Villa Bucci Rosso Piceno
Päritoluriik: Itaalia, Marche DOC
Serveerimise T: 16-18C
Viinamarjad: 70% Montepulciano ja 30% Sangiovese
Värv: kahvatu tumepunane
Aroom: rikas ja värske, marjane
Maitse: täidlane, mahlane, hea struktuuriga, pikk pehme järelmaitse
Toit: valge ja punase liha: röstitud kana, sealiha, vasikaliha, jahimehe lihahautis, grillkala
Meetod: ainult parimad aastakäigud, vanad vinapuud; vähemalt 1 aasta tammevaadis ja 6 kuud pudelis.

Castello di Verrazzano – Chianti Classico DOCG
Tootja: Castello di Verrazzano
Nimi: Chianti Classico
Päritoluriik: Itaalia, Greve in Chianti DOCG
Serveerimise T: 16-18C
Viinamarjad: 100% Sangiovese
Värv: Erepunane, sügava rubiinpunase varjundiga
Aroom: intensiivne, küpsed punased marjad – kirss ja põldmari, lillelised noodid
Maitse: harmooniline ja suurepärase tasakaaluga, hea struktuuriga, mahlakas, tamme nootidega, õrna ja magusa tanniinide nüanssidega ning mõnusa punaste puuviljade vihjega
Toit: Toscana eelroad, punane liha, lihapõhised pearoad, ulukiliha
Meetod: Käsikorje. Esimene aastakäik: 1924.a.; Laagerdub keskmise mahutavusega (33-42 hl) Prantsuse tammevaatides vähemalt 18 kuud, millele järgneb veel 4 kuud pudelis

Castello di Verrazzano – Chianti Classico Riserva DOCG
Tootja: Castello di Verrazzano
Nimi: Chianti Classico Riserva
Päritoluriik: Itaalia, Greve in Chianti DOCG
Serveerimise T: 18-20C
Viinamarjad: 95% Sangiovese, 5% punaseid sordid
Värv: intensiivne rubiinpunane, granaatpunase varjundiga
Aroom: küpsed punased puuviljad, neile järgnevad tubakas, must pipar ja magusa puidu vihjed, mis ajaga muutuvad kompleksemaks
Maitse: täidlane ja sügav, puuviljased tanniinid, pikk järelmaitse
Toit: Grillitud liha, röstitud liha, küpsed juustud
Meetod: Käsikorje. Esimene aastakäik: 1924.a.; laagerdub väikese-keskmise mahutavusega (10-33 hl) tammevaatides vähemalt 24 kuud, millele järgneb veel 6 kuud pudelis

Castello di Verrazzano – Chianti Gran Selezione Sassello DOCG
Tootja: Castello di Verrazzano
Nimi: Chianti Gran Selezione Sassello DOCG
Päritoluriik: Itaalia, Greve in Chianti DOCG
Serveerimise T: 18-20C
Viinamarjad: 100% Sangiovese, Querciolina veiniistandus
Värv: intensiivne rubiinpunane, granaatpunase varjundiga
Aroom: elegantne ja intensiivne, püsiv, puuviljased noodid – kirss, põldmari, vaarikas; mida rõhutavad tamme ja vanilje vihjed
Maitse: elegantne ja kompleksne, pehmed tanniinid, puuvilja- ja vürtsinoodid, tamme- ja vanilje noodid, pikk järelmaitse
Toit: röstitud liha, ulukiliha ja küpsed juustud
Meetod: Käsikorje. laagerdub prantsuse tammevaatides vähemalt 24 kuud, millele järgneb veel 6 kuud pudelis

Castello di Verrazzano – Chianti Bottiglia Particolare IGT
Tootja: Castello di Verrazzano
Nimi: Bottiglia Particolare IGT
Päritoluriik: Itaalia, Greve in Chianti DOCG
Serveerimise T: 18-20C
Viinamarjad: 70% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon; Supertuscan
Värv: intensiivne rubiinpunane, lilla varjundiga
Aroom: intensiivne, püsiv, puuviljased noodid, tume metspuuvili, vanilje, tamm
Maitse: elegantne, siidised ja pehmed tanniinid, vanilje ja šokolaad
Toit: lihapõhised pearoad, röstitud liha, laagerdunud juustud, risoto
Meetod: Käsikorje. Esimene aastakäik 1982.a. Laagerdub Prantsuse tammevaatides vähemalt 18 kuud, millele järgneb vähemalt 6 kuud suurtes vaatides ja veel vähemalt 6 kuud pudelis

Domaine Chevalier A.O.C. Cotes-de-Nuits-Villages (2020) Nanton
Tootja: Domaine Chevalier
Nimi: Nanton
Päritoluriik: Prantsusmaa, Corgoloin, A.O.C. Côtes-de-Nuits-Villages. Serveerimise T: 14-16C
Viinamari: 100% Pinot Noir
Värv: intensiivne purpurpunane tumeda helgiga
Aroom: rikas ja elegantne – esiplaanil on vürtsid ja küpsed punased marjad
Maitse: mustsõstrapunane ja piprane, rikas ja kompleksne. Elegantsed puuviljased tanniinid
Toit: terrinid ja pastéetid, röstitud või kastmes sealiha, pikalt röstitud lammas, hautatud vasikaliha.

Chateau du Cerbier Les Nuits Blanches (2014)
Tootja: Carol and Pierre Louis Camilleri-Bloch
Nimi: Chateau du Cerbier Nuits blanches
Päritoluriik: Prantsusmaa, Corbieres Serveerimise T: 16-18C
Viinamari: 50% Carignan, 25% Syrah, 25% Grenache
Värv: Tume punane, kerge pruuni tooniga
Aroom: Kompleksne, soe, magevee, sammal, nahk, mustad marjad ja küpsed puuviljad
Maitse: Rikas, mõnusalt tummine, tamm, hea tasakaaluga ja kerge magusa noodiga
Toit: ka ilma toiduta või liha, hautatud ulukiliha, antrekoot.

Chateau Mignan “Pech Quisou” (2020)
Tootja: Christian Mignard
Nimi: Pech Quisou
Päritoluriik: Prantsusmaa, Minervois
Serveerimise T: 16-18C
Värv: Intensiivne punane, veripunase alatooniga
Aroom: Akaatsia, lagrits, kirss, kohv
Maitse: Rikas, tummine ja taniinne, tammevaat, täidlane
Toit: liha delikatessid, punane liha, juustud, tapas

Domaine Philippe Plantevin Plan de Dieu (2020)
Tootja: Earl Domaine Philippe Plantevin
Nimi: Plan De Dieu
Päritoluriik: Prantsusmaa, Cote du Rhon Serveerimise T: 16-18C
Viinamari: 60% Grenache; 40% Syrah
Värv: intensiivne punane, veripunase alatooniga
Aroom: Must pipar, suits, nahk, mustsõstar, fenkol, aniis
Maitse: Happeline, täidlane, kerged taniinid
Toit: liha delikatessid, punane liha, juustud
AB – Agriculture Biologique

Domaine Chateau Le Cedre D´Arthus Bordeaux Superieur A.O.C. (2019, Prantsusmaa)
Tootja: Chateau Le Cedre
Nimi: Chateau Le Cedre D´Arthus Bordeaux Superieur
Päritoluriik: Prantsusmaa, Saint Sulpice de Faleyrens, (Saint-Emilion, jõgi Dorgogne)
Serveerimise T: 18C
Viinamari: 40% Cabernet Franc; 30% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot
Värv: intensiivne punane
Aroom: tsukaadid, kannike
Maitse: elegantne, hea tasakaaluga, pika siidise järelmaitsega
Toit: grillliha, ulukiliha, juustud

Chateau Caillou D´Arthus Saint Emillion Gran Cru AOC (2019, Prantsusmaa)
Tootja: Chateau Le Cedre D´Arthus
Nimi: CHATEAU CAILLOU D’ARTHUS A.O.C Saint Emilion Grand Cru
Päritoluriik: Prantsusmaa, Saint-Emilion
Serveerimise T: 18C
Viinamari: 60% Merlot, 25% Cabernet Franc, 15% Cabernet Sauvignon
Värv: intensiivne punane
Aroom: punased puuviljad, vürtsid (lagrits, vanilje)
Maitse: hea tasakaaluga, mõnusalt tummine ja tanniinne
Toit: maitserohelisega grillkana, seenekastmega veis
15 kuud tammevaadis.

Le Fleur D´Arthus Saint Emillion Gran Cru AOC (2018, Prantsusmaa)
Tootja:
Nimi: LA FLEUR D’ARTHUS A.O.C. Saint-Emilion Grand Cru
Päritoluriik: Prantsusmaa, Saint-Emilion
Serveerimise T: 16-18C
Viinamari: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
Värv: intensiivne punane
Aroom: rikkalikud aroomid, punased puuviljad, vürtsid (põletatud puit, vanilje), võimas ja kontsentreeritud
Maitse: tummine, elegantsete tanniinidega
Toit: praetud punane liha, juustud
Riiulipotentsiaal ca 20 aastat. Wiinapuud ca 45 aastat vana.
15 kuud 50% Prantsusmaa tammevaadis

Chateau Castelbruck Cuvee Les Emmences Margaux AOC (2018, Prantsusmaa)
Tootja:
Nimi:
Päritoluriik: Prantsusmaa, Saint-Emilion
Serveerimise T: 18C
Viinamari:
Värv: intensiivne punane
Aroom:
Maitse:
Toit:

Navasqües Tinto Roble (2020)
Tootja: BODEGA DEL HEREDERO DEL CONDE DE NAVASQÜÉS
Nimi: TINTO Roble
Päritoluriik: Hispaania, D.O. Navarra
Serveerimise T: 16-18C
Viinamari: Garnacha,Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon Värv: Intensiivne kirsipunane
Aroom: Kohv, nahk, suits, mustikas, tai basiilik, aniis
Maitse: Hea tasakaaluga, pehme ja puuviljane
Toit: kerged suupisted, lihaga ja/või tomatikastmega pastaroad, lasagne, tapas

Navasqües Crianza (2020)
Tootja: BODEGA DEL HEREDERO DEL CONDE DE NAVASQÜÉS
Nimi: Crianza
Päritoluriik: Hispaania, D.O. Navarra.
Serveerimise T: 16-18C
Värv: Intensiivne kirsipunane
Aroom:
Maitse:
Toit:

Mirat Reserva (2005)
Tootja: Bodegas Valdeviñas
Nimi: Mirat gran reserva
Päritoluriik: Hispaania
Serveerimise T: 16-18C
Viinamari: 100% Tempranillo
Värv: Intensiivne kirsipunane
Aroom: Röstitud kohv, kakao, küpsed tumedad puuviljad
Maitse: Jõuline, sametine, medium+ kehaga, medium+ tanniniid
Toit: chorizo, lammas, ulukiliha, kõvad juustud
Viinapuud on rohkem, kui 80 aastat vanad.

Mirat Gran Reserva (2004)
Tootja: Bodegas Valdeviñas
Nimi: Mirat gran reserva
Päritoluriik: Hispaania
Serveerimise T: 16-18C
Viinamari: 100% Tempranillo
Värv: Intensiivne kirsipunane
Aroom: Röstitud kohv, kakao, küpsed tumedad puuviljad
Maitse: Jõuline, sametine, medium+ kehaga, medium+ tanniniid
Toit: chorizo, lammas, ulukiliha, kõvad juustud
Viinapuud on rohkem, kui 80 aastat vanad!

Cantina di Trento Marzemino Ziresi Heredia (2020)
Tootja: Cantina di Trento
Nimi: Heredia Ziresi Marzemino
Päritoluriik: Itaalia, Trento
Serveerimise T: 18C
Värv: Rubiinpunane
Aroom: Lilleline, võõrasema nootidega
Maitse: Delikaatne, pehmete tanninidega
Toit: mitteteravad toidud, eriti hea seentega

Cantina di Trento Merlot Riserva Novaline (2019)
Tootja: Cantina di Trento
Nimi: Novaline Merlot riserva
Päritoluriik: Itaalia, Trento
Serveerimise T: 18-20C
Viinamari: 100% Merlot
Värv: Intensiivne rubiinpunane
Aroom: Küpsed punased marjad, vürtsid
Maitse: Rikas, pika järelmaitsega, tasakaalukas
Toit: punane liha, ulukiliha, kõvad juustud
350 meetrit üle merepiiri, viinapuud on ca 40 aastat vanad

Cantina di Trento Pinot Nero Heredia (2020)
Tootja: Cantina Sociale di Trento
Nimi: Heredia Pinot nero
Päritoluriik: Itaalia, Trento
Serveerimise T: 18C
Värv: Rubiinpunane
Aroom: Puuviljane, kirsi ja punaste marjade nootidega: maasikas, vaarikas, mustikas
Maitse: soe, elegantne ja kauakestev, pehmed tanniinid ja tänu tammevaadile – vürtsikad noodid
Toit: kerged liharoad nagu part, rebitud loomaliha, kalkun, sealiha, pasteedid

Cantina di Trento Mori Vecio (2018)
Tootja: Cantina Sociale di Trento
Nimi: Heredia Pinot nero
Päritoluriik: Itaalia, Trento
Serveerimise T: 18C
Värv: Rubiinpunane
Mainekas punane vein Trentinost.
Viinamarjasort: 33% Merlot, 33% Cabernet-Franc, 33% Cabernet
Välimus: intensiivne rubiinpunane
Lõhn: jõuline, sõstrad ja pipr, hästi integreeritud vanilje, küpsed marjad
Maitse: täidlane, keskmise kehaga, pehmete ja elegantsete värskete tanniiniga. Hea struktuur ja pikk järelmaitse.